Visszatér a Commodore 64

2011. 04. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Hát ezt is megértük. Bár az idő eljárt a konstrukció felett, kultikussága mit sem kopott az elmúlt évek alatt. Ennek köszönhetően a jó öreg C64 visszajön még egy kanyarra a múltból, igaz, kicsit felturbózva, a kor igényeihez alkalmazkodva.

A C64 jelentőségével valószínűleg nagyjából az is tisztában van, aki soha nem is látott ilyet élőben. Az 1982-ben piacra dobott gép rendesen felkavarta az állóvizet és voltaképpen igazi alappillére lett a mai számítástechnikai világnak. Kb. 25 millió darabot adtak el belőle, ami önmagában rekordnak számít.

A cég a kilencvenes években már nem bírta a tempót és becsődölt, a C64 gyártásával 93-ban leálltak. Sokáig úgy hittük, hogy végleg, de a friss hírek szerint újjászületik a márka és megjelenik a boltok polcain. Számítva a mai napig tapintható hype hatására, meg persze az egykori rajongók nosztalgikus kedvére.

A Commodore USA jóvoltából hamarosan piacra kerülő gép kinézetre pontosan idézi majd a klasszikus C64-et, a színeken és formákon nem változtattak. A burkolat alatt már más a helyzet, kétmagos 1.8 GHz Intel proci dolgozik majd benne, amihez 2 giga DDR3-as memória dukál. Ez egyébként 4-ig bővítíhető, a merevlemez kapacitása pedig a megvásárolt modelltől függ: az Ultimate Edition-be például 1 TB-os merevlemezt préselnek.

Az új C64-ben már DVD meghajtó meghajtó kap helyet, de lesz blu-ray-es verzió is. A HDMI, VGA, DVI kimenetek mellett 4 USB porttal látják el, hogy a retrófaktorral nem törődő fiatalabbak se hiányoljanak róla semmit. Az oprendszer Linux alapú lesz, de Windows 7 is futtatható rajta, a nosztalgiára vágyók felhasználói élményét pedig originál C64 emulátor fokozza.

Az ár 250 és 900 dollár között alakulhat, függően attól, hogy milyen modellt választunk. Ha minden jól megy, még az idén piacra kerül. Mi a véleményetek? Örülünk, Vincent? Vagy ez rút hullagyalázás, amit nem kéne már erőltetni?

##szavazas_7##



Szerző

tech.hu



Scroll to Top