3D-s kijelző szemüveg nélkül

2010. 03. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Hála a tajvani mérnökök lelkes fejlesztéseinek és munkájának, úgy tűnik, hogy hamarosan elhagyhatjuk az idegesítő 3D-s szemüvegek viselését, ha egy kicsit ott akarjuk érezni magunkat, mondjuk egy filmben.

Az új rendszer segítségével egy olyan megjelenítőt hoztak létre, melynek felülete kis prizmákkal van megtörve, így ha egy adott távolságból és szögből nézi az ember, bizony tökéletes térhatást kelt, legalábbis a fejlesztők szerint. S, bár a dolog működni látszik, a mérnökök még erősen dolgoznak azon, hogy a lehető legtöbb szögből élvezhető térbeliséget nyújtson a megjelenítő készülék. Egyelőre azonban tényleg csak néhány irányból és szögből érhető el a térhatás, ahogy azt az alábbi kép is mutatja.

Jelenleg ott tart a dolog, hogy ha az ember nem „jó” helyre ül, a vetített képekben néhány maradvány képszelet zavarja a tökéletes összhatást a tükröződések miatt, ami a prizma háromszögeinek merőleges lecsiszolásával válhat jobbá, legalábbis a mérnökemberek ezt állítják. Remélhetőleg sikerül „kiköszörülniük” a csorbát, és ezzel létrejöhet egy új, térbeli megjelenítést szolgáló technológia, melynek köszönhetően elfelejthetjük az orrnyereg koptató, fültövet dörzsölő szemüvegeket.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top