Az internet okosabbá, vagy butábbá tesz minket?

2010. 06. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Régebben be kellett ülni a könyvtárba, és megtanulni a könyvtári keresés rendszerét. És minimum fél óra kellett, hogy valamit megtaláljunk, az internet segítségével ez az idő lerövidül kevesebb, mint fél másodperc alá. Így van ez szinte mindennel a neten. De ez a folyamat hasznos, vagy árt nekünk?

Az internet világa csodálatos, és hatalmas. Ha kérdésünk van, csak beütjük a keresőbe, és az első, vagy második találatra megkapjuk azt az eredményt, amit kerestünk. Ha az egyik kereső találatai nem felelnek meg, akkor ott van kismillió másik (Google, Bing, Yahoo, Szörcs, bluu… stb.). Ami könyvtárakat illeti ők is modernizáltak, és a legtöbb könyvtárnak a honlapján elérhető az, hogy milyen könyvek találhatók meg bennük.A kérdés a következő, hogyan hat ez ránk, emberekre? Mert ennek kétféle hatása lehet, pozitív, és negatív. Pozitív, hogy okosabbak leszünk, és rengeteg szabadidőnk lesz hirtelen, és ezt jól, vagy éppen rosszul használjuk ki. A negatív hatása, hogy butábbak leszünk, és már nem tudunk úgy odafigyelni, mivel az internet segítségével szinte mindent alánk tesznek.

Nézzük sorra, ha azt az igazságot vesszük alapul, hogy minden rosszban van valami jó, akkor annak is igaznak kell lenni, hogy minden jóban van valami rossz. Az interneten általában rövid cikkek, és bejegyzések találhatóak, mert az emberek nem szeretnek huzamosabb ideig egy helyben ülni. Ezért hozzászokunk, hogy röviden kell egy szövegre koncentrálni, és egy hosszabb írást (például egy regényt ) egy idő után nem tudunk aggyal nyomon követni. Legalábbis ezt mondják a „szakemberek”. Bár ha nem az átlagembereket nézzük, akkor azt elmondhatjuk, hogy internetet mindenki tudja használni, csak azt felejtik el sokan, hogy internetre ezért bárki írhat bármit, ezért meg kell látni a lényegi információkat és nem elveszni a részletekben. Ha van egy kis alapműveltségünk, akkor ki tudjuk szűrni a hamis információkat.

Ám mivel rövidebb adagokban tömörebben fogyasztjuk az információkat, és nem szeretünk olvasni sem egyre inkább, ezért előtérbe kerülnek a video site-ok, és egyéb dolgok, ahol még inkább kiszolgálnak minket. A szabadidőnket is az interneten töltjük el, nem csak a munkaidőben lógunk rajta. Főleg a fiatalabb korosztályra jellemző az, hogy a pillanatnyi élvezetnek élnek (ám ez a mostani felnőttek életében ugyanígy volt gyerekként, csak ezt hajlamosak elfelejteni) szeretnek zenét, és videókat nézni a neten, de a kedvenceik közé tartoznak a blogok, és a fikaoldalak.Hiába a fejlődést mindig a lustaság szolgáltatta, mert gondoljunk csak bele, ha nem lennének lusta emberek nem lett volna pl.: távirányító. Ebből a konklúzió az, hogy lustaságunk tartja életben az internetet.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top