Újra divat lesz a dinamó

2010. 06. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Hála a Nokiának és a világban egyre jobban elterjedő GPS-es okostelefonoknak, újra visszajöhet a divatba a dinamó.

Ki ne ismerné gyermekkorunk dörzshajtásos áramfejlesztőjét, mely a bicaj kerék oldalához simulva „ontotta az áramot” a világítótest felé és dinamónak hívták. Nos, a megoldás remek volt, mert nem kellett elemeket etetni a lámpával, ám a tekerési energia együtthatóból rendesen elvett, így egy idő után el is felejtkezet róla az emberiség.

Ám most, a Nokia újra „feltalálta” a generátort és egy USB kábel segítségével a mobiltelefonok szolgálatába állította. A dinamós töltőhöz egy akku tartozik, melyet a kormány aljára erősíthet használója, ezt táplálja a dinamó és innen kap plusz töltést a telefon. Vagy GPS. Az USB-nek köszönhetően szinte bármit ráköthetünk, de természetesen egyelőre a Nokia gyártmányú holmikban gondolkodjunk.

A töltő elvileg ez év utolsó negyedében kerülhet forgalomba Indiában, Kínában, a kiválasztott piacokon Európában, a Közel-Keleten, Afrikában és Délkelet-Ázsiában, méghozzá nem is olyan egetverő, 15 eurós árcédulával. Úgy gondolom, hogy mire elér kis hazánkba (már ha elér), simán lesz a duplája is ez az összeg, ám szerintem még egy harmincasért is megéri majd beszerezni egyet.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top