Berobban az IPv6

2011. 02. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Ez a perc is eljött: kiadták az utolsó régi típusú IPv4-es ip címeket. Az IPv6 már jóval több lehetőséget hordoz magában.

Mint már korábban beszámoltam róla, ez az úgynevezett 32 bites rendszer kezd kimerülni, magyarul jóformán kiadták az összeset. Vagyis mégsem az összeset, hiszen nemrégen kezdték meg az utolsó kb. 40 milliónak a szétosztását, de ez ip címekben igen-igen kis számnak számít.

Ezért az eddigi 32 bites szisztémát a 128 bites rendszer váltja, ami értelemszerűen lényegesen több ip variánst tesz lehetővé. A nagy internetes cégek és a jelentősebb szervertelepeket üzemeltető vállalatok fejesei megállapodtak abban, hogy június 8-a lesz az a nap, amikor egyszerre fognak majd átállni az IPv6-ra. Tulajdonképpen onnantól lesz igazából “piacon” a rendszer.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a legtöbb felhasználónak mégIPv4-es címe van, na már most azzal igazából nincsen senkinek semmi teendője (legalábbis egy jó darabig), mivel a két tesó egymás mellett fog működni. Mindössze az összes hálózati vacaknak, ami csak otthon van, kell majd egy-egy szotverfrissítés, hogy tudja majd kezelni az új technológiával járó hosszabb számokat. Ja és ha tesztelős kedvedben vagy, itt megmondják neked a tutit, hogy lehet-e problémád átálláskor. ;)

És a végére a napi érdekességem: az IPv4 egészen pontosan 4 294 967 296 variációt hordoz magában, míg az IPv6 340 282 366 és még 29-30 nulla utána, amitől inkább megkíméltelek benneteket. (:

Az alábbi képre kattintva megnézhettek egy angol nyelvű infografikát is a váltásról.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top