Beszélgetés egy rendszergazdával

2010. 05. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Érdekel rendszergazdák élete? Akkor ez a te cikked, ugyanis sikerült elcsípnem egy interjú erejéig az internetes körökben ismert informatikust, charlie-t. Több sikeres portál alapítja, és jelenleg rendszergazdaként dolgozik egy nagy cégnél.

weart: Mivel foglalkozol pontosan?

charlie: Elsősorban Linux alapú szervereket üzemeltetek, mint rendszergazda.

weart: Milyen feladataid vannak? Van-e napi rutin? Milyen kihívásokat találsz a munkádban?

charlie: Természetesen van rutin, azonban mindig akadnak új kihívások is, problémák, új funkciók, melyek megoldása kreativitást igényel, a tudás és tapasztalat mellett. Új problémák, feladatok megoldása közben gyakran találkozom új megoldásokkal, új ismeretekre teszek szert.

weart: Miért ezt a szakmát választottad, mi motivált?

charlie: Ez egy nagyon jó kérdés. Már nagyon rég óta foglalkozok informatikával, mindig is szerettem megoldani a problémákat, kikísérletezni új funkciókat, szolgáltatásokat. Motiváció? ezt nem is tudom. Talán nem is volt, csak így alakult

weart: Hogy sikerül ilyen magas beosztású állásba kerülnöd? Mit javasolsz annak aki szeretne ebben a szakmában dolgozni, hogy induljon el?

charlie: Tavaly kora nyáron kezdtem el új állást keresni, akkor jelentkeztem egy állás hirdetésre, és így kerültem ide.

Véleményem szerint ez nem az a szakma, ahol csak úgy eldönti az ember, hogy rendszergazda lesz és azzá lesz. Sok év tanulás, tapasztalat szerzés szükséges hozzá, amit iskolában meg se lehet tanulni.

Szerencsére ma már elég könnyű otthoni környezetben gyakorolni, hála a virtualizációnak.

weart: Mik a kedvenc programjaid? Mi a kedvenc területed a munkádon belül?

charlie: Kedvenc terület? Talán a különböző virtualizációs technológiák, bár ez lehet csak azért, mert most ez felkapott, "divatos" terület. Kedvenc program? A böngésző! Azzal mindent el lehet érni :)

weart: Csak nem egy Firefox pártihoz van szerencsém?

charlie: Nem igazán van ilyen, mindig az aktuális legjobbat használom. Most még a Firefox, de a Google Chrome kezd nagyon közelíteni a jóhoz.

Ha az IE lesz a legjobb (számomra), akkor azt fogom használni.

weart: Ha jól tudom vannak saját projektjeid is, mesélnél róluk?

charlie: A hogyan.org portált több mint 2 éve kezdtem el, azzal a céllal, hogy a nekem hasznos leírásokat összegyűjtsem egy helyre, amit bárki elérhet. Elsősorban a saját magamnak kezdtem el csinálni, azonban közben eléggé ismerté nőtte ki magát az oldal, elég sok ember publikált ott leírást. Sajnos az utóbbi időszakban nem tudtam annyi időt fordítani rá, mint amennyit szerettem volna.

A Blogolj.NET pedig mondhatni a hogyan.org-ból nőtte ki magát, mivel indítottunk aldomaineken különböző blogokat, így a tudás meglett, akkor pedig miért ne készíthetnek egy mindenki által elérhető blogszolgáltatást. A Blogolj.NET készítése, finomítása közben is rengeteget tanultam és összességében már csak a tapasztalat miatt megérte.

weart: Ilyen dolgokkal a hátad mögött sikeresnek mondhatod magad, mik a további céljaid? Új projektjeid?

charlie: Egyelőre idő hiánya miatt nem tervezek semmi ilyesmit, éppen eléggé lekötnek a mostaniak, néha nem is jut megfelelő idő egy-egy projektre.

weart: Köszönöm az interjút, további sikereket kívánok az eddigi projektjeiddel kapcsolatban. És egy időgörbítőt, hogy jusson időd mindenre.:D

charlie: Köszi!

Ha esetleg bennetek maradt volna egy-két kérdés, akkor azt itt még a hozzászólás formájában feltehetitek charlie-nak.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top