Egyszerre két és három dimenzió

2010. 06. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A Toshiba új prototípus kijelzője képes arra, amire eddig egyetlen megjelenítő sem. És ez a megjelnítő egyszerre lehet két- és háromdimenziós.

A Toshiba amúgy is nagy közönségizgató, már ami a prototípusokat jelenti. Mindig kitalálnak valamit és most természetesen a leghálásabb és legtrendibb terület felé vették az irányt a 3D-s kijelzők felé. Ez a kijelző szintén a 2010-es SID kiállításon mutatkozott be, mint a nemrégiben „lejelentett” LG óriásmegjelenítő.

A Toshiba technológiájának lényege (már amennyire értek japánul), hogy két LCD panel van egymáson, az egyik a normál 2D-s megjelnítésért felel, míg a felette lévő panel agy „gradiens orientáló” (ezt így írták barátom!) panel, amit ha aktiválnak, akkor úgy alakítja a kijelző kristályait, hogy a kép 3D-s lesz. Egyszerű ugye? Viszont cserébe így nem kell szemüveg a kijelzőhöz, hogy a 3D-s képet lássuk. Egyelőre 12 colos a prototípus, és a felbontás sem acélos: 2D-ben 1,400 x 1,050, 3D-ben 466 x 350 pixel, de nyilván hamarosan eljön az idő, amikor akár méteres képátlókkal találkozunk a fukar boltokban.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top