Hogyan Facebookozzunk biztonságosan?

2012. 01. 31.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Egyre többen nyüzsögnek a világ legnépszerűbb közösségi oldalán, ami azzal jár, hogy nagyobb a zaj és több a veszély is. Pár egyszerű dologra odafigyelve elejét vehetjük, hogy feltörjék profilunk, vagy vírusos linkek kerüljenek a Timelineunkra.

A Time-Zone biztonságtechnikai cég infografikájával arra hívja fel a figyelmet, hogy a Facebook vált a kibertámadások és adathalász próbálkozások egyik elsőszámú célpontjává. Érthető, hiszen a Facebookozás életünk részévé vált, a több mint 800 millió felhasználó jelentős része napi rendszerességgel jelentkezik be fiókjába. Ráadásul Észak-Amerikában az internetezők több mint fele, Európában pedig közel fele használja a Facebookot.

A Time-Zone adatait böngészve látható, hogy 4 millióan találkoznak spammal az oldalon napi szinten, és a felhasználók 20 százaléka találkozott már valamilyen rosszindulatú kóddal. Naponta 600.000 alkalommal észlel a rendszer illetéktelenül belépni próbálókat, érdemes tehát odafigyelni és betartani néhány egyszerű szabályt, amikkel jelentősen csökkenthetjük a veszélyt.

1, Biztonságos jelszó. Banális dolog, de nemrég megint kiderült, hogy nem nagyon van előrelépés e téren, még mindig a password vagy az 123456 számít a legelterjedtebb jelszónak. 2, Ismeretlenek bejelölését érdemes visszautasítani, vagy legalább rákérdezni az illetőnél, hogy ki is ő és miért szeretne az ismerősünk lenni. Jó módszer a potenciális spammerek elkerülésére. 3, Ne kattintsunk mindenre, amit a hírfolyamunkban találunk. A gyanús linkeket kerüljük, mivel könnyen vírussal “jutalmazza” kíváncsiságunkat. A spammerek (is) előszeretettel használnak linkrövidítőket, de vannak nagyon hasznos kiegészítők már a jobb böngészőkhöz, amelyekkel gyorsan csekkolni tudjuk, hova mutat az adott link.4, Váltsunk biztonságos böngészésre a Facebookon is (https://-re). Beállítás: Fiókbeállítások > Biztonság > Biztonságos böngészés.5, Aki abszolút biztosra akar menni, az külön biztonsági szoftvert is letölthet. A Zone-Alarm infografikája példának okáért mindjárt ajánl is egyet, méghozzá (minő meglepetés) a sajátját.

Az infografikát a Mashable.com-on találtuk, teljes méretben megtekinthető ide kattintva.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top