HP Slate – a konkurens

2010. 04. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Ha hirtelenjében egy szóval kéne jellemeznem, akkor valószínűleg a szótárakban nem létező „ultrabrutál” kifejezést használnám, de most szerintem megelégszünk egy sima jóval is :)

Mindenki nagy „örömére” ismét egy tabletről (khm) lesz szó, viszont azért kicsit érdekesebb a dolog, ugyanis megérkezett az iPad igazi, versenyképes, original konkurens készüléke a HP Slate. Volt már szó a 100 dolláros iPad-ról, ZenPad-ról, no meg WePad-ról is, de érdemben még nem sikerült felmutatni „valós” és minőségi tabletet.

A srácok összedobtak egy olyan készüléket, mely jó néhány technikai paraméterében veri az iPad-ot, úgyhogy nézzük is, hogy miből élünk. Nézzük először, hogy miben jobb az Apple üdvöskéje. A Slate egy 8,9 colos multitouch kijelzőt kapott, mely 1024x600-as felbontással bír, míg az iPad 9,7 (1024x768) collal örvend. Az akkumulátor teljesítménye jóval elmarad a 10 órán át működő iPad mellett, ugyanis mindössze 5 órányi szórakozással lephetjük meg magunkat.

Most viszont jöjjenek a pozitívumok is. A központi vezérlőegység tekintetében egy 1.6 GHz-es Intel Atom Z530 típusú processzor teljesít szolgálatot melyben egy Broadcom Crystal HD dekóder lakozik, amivel már HD videókat is le tudunk játszani, és mint ugye tudjuk, vagy nem tudjuk az iPad-ben egy 1 GHz-es Apple A4-es valami döcög. A Slate-ben 1GB memória kapott helyett és ez nagy előnyére válhat, mivel az Apple masinájában csak 256MB RAM van. Adatainkat 32 vagy 64GB-on tárolhatjuk és emellett még számtalan csatlakozási lehetőséget kapunk, min például SD kártya olvasót, USB 2.0-ás portot vagy HDMI-t, de itt már rögtön két kamera is található, egy 3 megapixeles hátul fényképezéshez, videózáshoz és egy VGA webkamera elől. Még egy nagy előnyét emelném ki, mégpedig a telefonálási lehetőséget, ugyanis a Slate tudja kezelni a SIM kártyákat, így a 3G sem maradhat el.

A készüléken Windows 7 fog futni és teljesen rá lesz optimalizálva. Nagy előnnyel rajtolt az iPad a napokban, hihetetlen népszerűségnek örvend és sajnos hiába a Slate jobb specifikációi, ha nincsen meg az a szórakoztató, felhasználóbarát piaci háttér, gondolok itt az iTunes-ra vagy az App Store-ra. Valószínűleg júniusban jelenik meg 550 (32GB) és 600 (64GB) dolláros áron.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top