Lassul a gép? Ideje karbantartani!

2010. 04. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Biztos sokan találkoztatok már azzal a problémával, hogy a gép telepítés után hasítja a bájtokat, de eltelik pár hét/hónap, és fokozatosan lassulni kezd. Erre a problémára találtok itt egy megoldást.

Először is nézzük meg a probléma okait. Ahogy használjuk a számítógépet, internetezünk programokat használunk, telepítgetünk, letörlünk, ezek mind-mind nyomot hagynak a rendszerben, olyan nyomot ami utána szinte semmire sem jó. A regisztrációs adatbázis tele lesz nem használt bejegyzésekkel, automatikusan induló programok tömkelegével kell megküzdenie rendszerünknek felállásakor, felesleges rég letörölt programok fájljai foglalják a helyet, és lassítják a keresést... Ezeket a problémákat ki kell gyomlálni rendszerünkből.

Most egy nagyon jó ingyenes magyar nyelven is tudó programocskát mutatnék be nektek amely tökéletesen megfelel a tisztítás céljára, a neve Ccleaner. A szoftvernek négy fő része van, Tisztító, itt érdemes mindent bepipálni, ám figyeljünk különösen a böngészőinknél, hogy a elmentett jelszavainkat ne törölje ki, amint ezzel megvagyunk már kattanjunk is a tisztítás futtatása gombra. A következő menüpont a Rendszerleíró, ami mint a neve is mutatja a Rendszerleíró adatbázist tisztítja meg nekünk, itt szigorúan minden legyen bepipálva, így felkutatjuk az összes hibát, érdemes többször is futtatni, ugyanis nem mindig talál meg minden hibát elsőre. Eszközök menüpontra menjünk tovább, itt megnézhetjük milyen programok vannak telepítve, így ami nem kell azt letörölhetjük egy alaposabb törlővel mint a Windows beépített törlő szolgáltatása. Ám nekünk az alatta levő pont az érdekes, az automatikusan induló programok, itt érdemes mindent letiltani a drivereken és a nagyon fontos programokon kívül. Ugyanis a programok előszeretettel adják hozzá magukat ehhez a listához így lehet, hogy tudtunk nélkül is belekerült egy rakás program. A negyedik menü a Beállítások, amit nem részletezek ki külön, ugyanis teljesen egyértelmű, remélem nem köveztek meg miatta.

Ezen a programon kívül érdemes még egy töredezettség mentesítést is végrehajtani, amelyet legegyszerűbben a MyDefrag programmal tehetsz meg, ami szintén ingyenes, és magyar nyelvű. Itt lehetőleg optimalizálást válasszunk, a havi, napi, és heti azt jelenti, hogy milyen gyakran csináljuk, minél pontosabban dolgozik (havi a legpontosabb) annál több időt is vesz igénybe a munka.

Ezek után jelentős javulást kell érzékelned a számítógéped teljesítményében, akármilyen Windows rendszert használj is. Na, irány takarítani!



Szerző

tech.hu



Scroll to Top