Win vs Unix

2010. 04. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
"Jobb? Mihez képest." teszi fel a kérdést egy informatikus. ( vagy épp BlackBird :-) Egy kis szubjektív operációs rendszer áttekintés.

Windows: Win98, WinME, Win2000, WinXP, WinVista, Win7

A WinVista-hoz képest mérhetetlenül nagy az előrelépés a Win7, ez tagadhatatlan. XP-hez képest is sokkal szebb persze, de ami a fontosabb önellátóbb. Mondjuk én önfejübbnek szoktam hívni. Nem mindig engedi olyan részletességgel beállítani egy új hardware telepítését pl. mint az XP. Egy nem hozzáértőnek ez nem gond, sőt, kifejezett előny, azonban egy olyannak aki szereti a saját rendszerét maga beállítani annak még mindig XP dukál. Csak zárójelben megjegyzem, hogy van egy pici kis rádiószerverem és azon mai napig Win2000-et futtatok, mert hihetetlenül tetszik és pici a hardware igénye.

Linux: Arch Linux, Debian, Fedora, Gentoo, Ubuntu(Kubuntu, Xubuntu), Mandriva, openSUSE

Személy szerint én Ubuntu linux-ot használok egy XP-vel együtt (XP a játékok miatt). A rendszer nekem gyorsabb Ubuntuval és szebb is, miután kikupáltam természetesen. Jóval testreszabhatóbb a Linux mint a 7-es, azonban a 7-esben nem kell annyit vesződni, ha teljesen más kinézetet akarunk a rendszernek. Egy-egy program feltelepítése után a rendszerünk akár teljesen extrémen is kinézhet.

Ez Linuxban talán egy picivel több utánajárást és komplikációt okoz, azonban legalább nem telepítgetünk fel plusz programokat az eredményért, a rendszer maga áll be a kívánt kinézetre minden segítség nélkül, de nézzük a használhatóságot felhasználótípusokra lebontva.

Mezei, otthoni felhasználó:Igényei: egyszerű, érthető, hozzáértés nélkül kezelhetőKielégíti: bármely operációs rendszer

Igazából mivel nem ért az operációs rendszerekhez számára teljesen mindegy, hogy hol találja a Firefox vagy a Chrome ikonokat. Amíg az X a jobb felső sarokban ott van és megtalálja a böngészőt addig nincsen gondja. Tipikus IWIW, Facebook, RSS fanok. Zenelejátszásban és filmezésben is mindegyik ugyanott van, annyiban lehet gond, hogy a Linux disztribúciók alatt a videókártyák driverei nem a legjobbak, így a HD filmekkel gondok adódhatnak (pl. nálam)

Gamerek:Igényei: stabilitás, nagyon magas teljesítményKielégíti: WinXP, Win7

A Win-es operációs rendszerek erre a célra tökéletesek. Meghajtóprogramjaikat az internetről a folyamatos WinUpdate szolgáltatással mindig naprakészen lehet tartani és az aktuális operációs rendszerünket is. A WinVista a stabilitás hiányossága miatt nem sorolható ide.

Szívszorító számomra, de ezen a téren a Linuxok még mindig le vannak maradva, azonban nem önhibájukból. A gamerek nem szeretik, ha valami 200 FPS (képkocka / másodperc ) alatt megy csak. Ezért számukra létfontosságú a legújabb videókártya és processzor a gépbe, valamint a minél több RAM. A videókártya gyártók közül azonban a két legnagyobb cég, nevezetesen az NVidia és az ATI nem igen nyitottak a nyílt forráskód használata felé. Az intel videókártyák többségéhez már található meghajtóprogram Linuxra, azonban ezek teljesítménye nemigen közelíti meg a két nagycég teljesítményét. Hiába az alaptámogatás, esetenként a kiemelt támogatás, sajnos nem mindig elégítik ki a gamerek igényeit. Processzor és memóriakezeléssel nincs gond.

Rendszergazda:Igényei: nagy foku alakíthatóság, kezelhetőség, stabilitás, védelemKielégíti: WinServer 2008 R2, WinServer 2003, bármely Linux disztribúció

Azon rendszergazdák akik a munkáik elhivatottjai nagyon gyakran a Unix alapu rendszereket részesítik előnyben a magas foku biztonság és a stabilitás miatt. Kezelhetőségben is jó, ha az ember egyszer megtanulja mi hogyan működik. Megemlítendő itt azért, hogy a Novell rendszerek amik igazán közkedveltek, szintén Unix irányába mozdultak el támogatás tekintetében. Talán tudjátok is sokan, hogy az openSUSE már eleve tartalmazza a Novell rendszerek sok alkalmazását. A Windows-ok kényelmesek, gyorsan feltelepíthetőek és beállíthatóak a plusz szoftverekkel. Stabilitásukkal sincs különösebb gond, a nagy hátrányuk a sebezhetőségük, ha nem megfelelően konfigurálja az ember.

Tekker:Igényei: www.tech.huKielégíti: Bármelyik operációs rendszer

Ha valakinek nincs szüksége arra, hogy mindig a legújabb játékokkal tudjon játszani, amiknek az igénye általában a paksi atomerőmű teljesítményével egyezik meg, akkor igazság szerint bármelyik operációs rendszer megteszi neki. Draco31 is jól csinálja, párhuzamosan a 2 oprendszer, ez az egyik legjobb megoldás talán. Azonban ne felejtsük el, hogy mi történik a világban. A mobilpiacon hatalmas erővel tör előre a nyílt forráskód, a könnyű alakíthatóság és az egyszerű használata miatt. Ez várható a PC piacon is, sőt, már jelen is van. Gondoljatok csak az Androidos tablet PC-kre. Várom a hozzászólásaitokat fiúk, lányok!



Szerző

tech.hu



Scroll to Top