Megtelt a végtelen háló

2011. 01. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Természetesen nem véglegesen telt meg, de az IPv4 szabványú IP-címek elfogytak.

Gondolom, az IP-címet senkinek sem kell nagyon magyarázni, lényegében ugye egy számsor, ami "rendszámként" különbözeti meg a számítógépeket, netvasakat, és lényegében az egyéb hálózati eszközöket is. Ez a számsor, az úgynevezett IPv4, úgy lett kitalálva, hogy a számok méretét 32 bitben határozták meg, ami kicsivel több mint 4 milliárd (egészen pontosan 4 294 967 296) féle címet jelent.

Szerintem ez most is bitang nagy szám, és képzelhetitek, hogy 10-15 éve mekkorának tűnt, mikor még nem létezett ennyi netező. Akkor úgy gondolhatták, hogy ezek a címek kb. a végtelenségig elegendőek lesznek, de mostanra már úgy látszik, elértük a skála tetejét. Vagyis még nem teljesen, hiszen az öt RIR-nél, azaz regionális szervezetnél, ami tulajdonképpen az ip-ket osztogatja, még ott lapul egy-egy 16 milliós kis pakk, de ez nem sokáig lesz elég.

Mint minden problémára, erre is megpróbáltak keresni egy jó megoldást, és sikerült is nekik. A megoldás pedig az, hogy a mostani 32 bites rendszerről átállnak a 128 bites megoldásra, ami nagyon sok variációt tartalmaz, és itt a nagyon sokat értsd nagyon soknak, mert ez tényleg elképzelhetetlen nagy szám. Kb. 35-40 számjegyre gondolj, ami a variációk számát jelöli.

Mondjuk ez a fajta rendszer sem olyan friss, hogy még gőzölögne, hiszen már a 90-es években is ismerték, de még használni nem nagyon használták, amíg kitartott az elődje. Természetesen az átállás egy kicsit bonyolult lesz, hiszen a világ modem, router, szerver, stb. hálózati eszközét át kell képezni arra, hogy képesek legyenek 128 jegyű számokat kezelni az eddigi 32 helyett. Ez nem az eszközök cseréjét jelenti, csak maximum egy kiadósabb szoftverfrissítést takar.Hát körülbelül ennyi lettem volna mára, remélem tetszett és hasznos infókkal szolgáltam. ;)



Szerző

tech.hu



Scroll to Top