Napelemes vízesés a 2016-os Olimpián

2010. 05. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Azt már gondolom mindenki tudja, hogy a 2016-os olimpiai játékokat Brazíliában, azon belül is Rio De Janeiro-ban tartják majd. Azt azonban nem sokan tudják, hogy mivel készül a dél-amerikai ország a világ legnagyobb sporteseményére.

Éppen ezért úgy éreztük, hogy meg kell osztanunk veletek, hogy min dolgozik a Brazil és Svájci RAFAA építész cég. Az építmény neve Solar City Tower lesz, melynek feladata nem más lesz, mint elállítani az emberek lélegzetét, ha ránéznek. Természetesen hétköznapi funkciókkal is bír majd az építmény.

Az épület jelentős felületét napelemek borítják majd, melyek a tengervíz toronyba való szivattyúzásához termelik meg a szükséges áramot. A felszállított vízmennyiséget mesterséges vízesésként fogják visszajuttatni a tengerszintre, ami közben szintén áramot termel majd a beépített turbinák által.

S, hogy mire kell ennyi áram? Nos, a közel 105 méter magas épület irodáknak, üzleteknek, kávézóknak, előadótermeknek és kiállításoknak ad majd helyet, melyek energiaellátását oldották meg a napelemek és a lezúduló víz segítségével. A torony tetején egyébként lehetőség lesz égjárásra (tudod, amikor jó magasan egy üveglapon sétálsz, alattad pedig a mélység) és bungee jumpingra is, ha valaki az extrémebb szórakozást részesíti előnyben. A képeket elnézve szép munkát végzett a svájci székhelyű építészbrigád, jómagam már nagyon várom, hogy elkészüljön és teljes valójában láthassam.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top