Napkollektoros egyenruha

2011. 03. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Termoelektromos eszközök, extrakönnyű akksik és napelemek felhasználásával készül hi-tech egyenruha az Egyesült Királyság hadereje számára. Az új uniformis éjjel-nappal gyűjti majd az energiát a katona környezetéből, ráadásul könnyű is.

A napenergia felhasználása nem újdonság a hadviselésben, a Közel-Keleten és az afrikai hadszíntereken már általánosnak mondható a hordozható napelemek, napcellákkal kiegészített sátrak és hasonló eszközök használata. Ahol tudják, az akkumulátorokat is minél kisebbre, modernebbre cserélik, de a briteknél készülődő fejlesztés minden eddigi próbálkozásnál tovább megy.

Az új álcaruha napcellái révén egész nap gyűjti és tárolja az energiát, de a tervek szerint éjjel is lesz dolga. A naplemente után a viselőjének a testhőjét alakítja energiává és tárolja el későbbi használatra. Az így folyamatosan rendelkezésre álló energiát a rádió, GPS, fegyverek és egyéb, harc közben használatos eszközök működtetéséhez használhatnák fel.

A ruha anyaga mikroszkóp alatt - Forrás: EPSRC

Az ehhez jelenleg szükséges akkumulátorok súlyának kb. a fele lenne az új uniformis tömege. Márpedig minél kevesebb holmit kell a bakának magával cipelnie, annál gyorsabban tud haladni és annál kevésbé fárad el. A projekt összköltsége már túl van az egymillió dolláron és a hírek szerint két éven belül szeretnének tesztelni egy működő prototípust.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top