OS X – a védett faj

2010. 08. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Nem, természetesen nem az Apple operációs rendszerének védelméről van szó, hiszen köztudott, hogy ezen a téren nem áll olyan előkelő helyen szoftver, mint ahogyan elsőre gondolnánk.

A Coupertinói cég a hópárduc (Snow Leopard) nevével ékeskedő rendszereként érkezett 10.6-os kiadás előtt egy nagyon jellemző „X” szimbólummal ellátva hozta forgalomba az OS-t tartalmazó adattárolókat. Volt is felháborodás a kitartó Apple rajongói tábor részéről, amiért mertek váltani a populárisabb, külső szemlélőként értelmezhetőbb stílus felé.

Most fény derült a titokra, és megvilágosodást nyertünk a felől, hogy az eddigi verziók miért nem az aktuális elnevezésekkel rokon állatfajok képeit hordozták magukon.A hópárduc egy védett állatfaj, populációja kb. 5-6000 egyedre tehető, és ez a csekély mennyiségű példány is Pakisztán és a Bajnál Tó közötti óriási területen, 3-4000 méteres magasságban tengeti hétköznapjait, a fotósok (és orvvadászok) dolgának megnehezítése érdekében.Steve Winter (NAT GEO fotós) 7 hónapig loholt a védett állat nyomában, mire sikerült megörökítenie azt a képet, amire az Apple is rábólintott, és engedélyeztette a kép szimbólumként való alkalmazását.

A korábbi verziók (10.0 – Cheetah, 10.1 – Puma, 10.2 – Jaguar, 10.3 – Panther, 10.4 – Tiger, 10.5 – Leopard) „fajai” könnyebben megörökíthető állatokkal operáltak, ám ha a tendenciát nézzük, a következő talán a Jeti és a Loch Ness-i szörny lesz majd (Esetleg Predator, Alien, Godzilla).



Szerző

tech.hu



Scroll to Top