Ötéves a Twitter - durva számok

2011. 03. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Ma ötéves a mikroblog-szolgáltatás, ami elsőre bármennyire is egyszerűnek és néha érthetetlennek tűnik, mégis eszméletlenül népszerű, és óriási növekedést produkált.

Ma öt éve, hogy Jack Dorsey, a Twitter egyik alapítója elküldte az első üzenetet, amiben ez állt: épp beállítom a twttr-emet. Magának a szolgáltatásnak az alapjait egy héttel ezt megelőzően kezdték el összerakni.

Sokáig nem volt egyértelmű, hogyan lehet ebből a gyorsan növekvő, népszerű szolgáltatásból pénzt kihozni, ám a hirdetői platform fejlesztésével ez is egyre jobban felpörög. Egyes becslések szerint a most 400 főt foglalkoztató cég tavalyi bevétele 150 millió dollár körül járhat.A Twitter maga is közzétett néhány számot a jeles alkalomból, például elárulták, hogy mostanság hetente egymilliárd csirip születik, ez kábé háromszor annyi, mint egy évvel ezelőtt.Sőt, végre-valahára az is kiderült, mi is az a TPS: (Office Space-rajongók, szevasztok!) tweets per second, azaz a másodpercenként publikált csiripek száma. Egy darabig a 2009. június 25-i eredmény volt a legmagasabb, 456-os "csirip-rátával".  A rekordot akkor egy szomorú apropó szolgáltatta: akkor hunyt el Michael Jackson, és Twitteren terjedt a hír futótűzként. Természetesen azóta ez a rekord megdőlt, most a legutóbbi szilveszter vezet, 6939 tweetet lőttek fel másodpercenként Japánban, amint elmúlt éjfél.Amennyire a visszajelzésekből, kommentekből lejött, a Tekkerek körében annyira nem túl népszerű a Twitter, de emellett a durva teljesítmény mellett nehéz szó nélkül elmenni.

Boldog szülinapot, Twitter!



Szerző

tech.hu



Scroll to Top