Robotláb kerekesszékeseknek – VIDEÓ

2010. 07. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Hayden Allen öt éve nem sétált. Hayden kereke székben tölti nappalait, most mégis egy robotgatyának köszönhetően képes sétálni, előre. hátra sőt még sasszézni is. A REX exoskeleton (külsőcsontváz) segíthet a mozgássérülteken.

Két gyerekkori skót jóbarát kivándorolt Új-Zélandra, amit a skót időjárás miatt abszolúte meg tudok érteni. Mindkettőjük édesanyja kerekesszékben élt, így közelinek érezték a problémát. Aztán mindketten mérnökök lettek és közben egyiküknél Sclerosis multiplex-et állapított meg orvosa, ami bénulással járhat.

Ezen tények tükrében szinte természetes volt, hogy valamivel előrukkoljanak. Így lett a Robotic EXoskeleton egyik első használója Hayden. A REX nem csak lelkileg segít a sérülteknek, mivel így olyan dolgokat tehetnek meg amiket akár több évtizede nem, de segítségével javul a bénult lábakban a vérkeringés, enyhül a fájdalom, így orvosi szempontból is hatékony.

##212666##

A REX nem gyors, de nem is sprintre tervezték, az ára egyelőre azonban eléggé borsos, mivel 150 ezer dollárt kóstál. Reméljük, hogy idővel sokkal-sokkal olcsóbb lesz és egyre több rászorulónak könnyíti meg majd az életét.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top