Robotmaraton

2011. 02. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Tovább feszegetik a robotok teljesítőképességének határait, hamarosan sor kerül az első robotmaratonra. A versenyen természetesen japán konstrukciók tudását mérik majd össze.

Az ötlet a Vstone nevű céghez köthető, a kb. 42 kilométeres távon a cég Robovie-PC nevű “gyermeke” indul majd más gyártók találmányai ellen. Robovie szíve helyén egy 1.6 GHz-es processzor dobog, a közlekedésben 1.3 megapixeles fejkamera segíti és még az internetre is csatlakozni tud.

A robotok a Popular Science cikke szerint vagy önállóan futnak majd, vagy emberi távirányítással, ez még nem dőlt el. Én az előbbire szavazok, ha már “robotmaraton”, akkor igenis dolgozzanak meg a 15 perc hírnévért a bádogemberek.

A futásra sajnos nem New York vagy valami hasonló nagyváros utcáin kerül sor, hanem biztonságosabb körülmények között, a versenyzők egy 100 méteres pályán futnak majd le 422 kört. Az ötletgazdák szerint ugyanis szép-szép, hogy a robotok manapság milyen trükkökre képesek, de a kitartóságukat is tesztelni kellene. Hiszen ha a jövőben tényleg robotokkal akarjuk megkönnyíteni a mindennapjainkat, akkor nem elég, ha a kütyü behozza az újságot és megfőzi a kávét, bírnia kell ezt az év 365 napján is.

##235921##

A maraton időpontja és a helyszín még kidolgozás alatt áll, ha jönnek a részletek, beszámolunk a fejleményekről.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top