Több mint 35 millió tárgy az űrben

2012. 07. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Csaknem 800, a Föld légköre fölött keringő műhold szolgáltat földrajzi adatokat, időjárási információt, illetve teljesít távközlési szolgáltatást. Ezekre az űrtörmelék folyamatos veszélyt jelent.

 

Becslések szerint 16 ezer darab 10 cm-nél nagyobb tárgy található az űrben, ám a nyilvántartásokban nem szereplő tárgyak aránya mellett ez a szám eltörpül. A becslések szerint az 1-10 cm-es tárgyak száma mintegy 300 ezer, míg az 1 cm alattiaké 35 millió. E tárgyak igen gyorsan, másodpercenként 10 km-es sebességgel haladnak, ami több mint tízszer gyorsabb egy puskagolyónál. Ilyen sebességnél minden apró szilánk ütközése megsemmisítő hatású. A törmelék átfúrhatja a műholdak felszínét és súlyosan károsíthatja azok elektronikus rendszereit, legrosszabb esetben akár teljes üzemképtelenséget is okozva.

Hogy lehet jobban védeni a műholdakat? Az ütközések elkerülése vagy azok hatásainak csökkentése érdekében elkerülő manővereket lehet kezdeményezni, azonban nagyobb tárgyak keringési pályája nem mindig számolható ki előre kellő megbízhatósággal vagy kellően korán. Emellett a többrétegű szigetelő pajzsok, illetve a különböző ütközéscsillapító rendszerek tovább csökkenthetik a kisebb ütközések okozta kárt.

 



Szerző

tech.hu



Scroll to Top