Újabb Facebook megosztógomb

2011. 04. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A Facebooknak annyira fontos a megosztás, hogy a Like és a Share nem volt elég neki, újabb eszközzel segítik/könnyítik a tartalomtovábbítást. Megérkezett a Send gomb, amivel célzottabban oszthatunk meg cikkeket és minden mást. A “nagy” oldalakon már kint is van az új opció.

A Facebook tavaly áprilisban indította útjára a Like gombot, ami szédületes “karriert” futott be. Mára a nagy híroldalaktól a kisebb blogokig számtalan helyen megjelent, annak ellenére, hogy a mai napig vitatják valódi forgalomterelő képességét. Arról nem beszélve, hogy kis hazánkban is széles körben használt kifejezés lett a “lájkolás”.

Mint arról mi is beszámoltunk, a közelmúlt fejlesztéseivel még nagyobb szerepet kapott a kétféle mutációban (Recommend és Like) fellelhető gomb. Korábban ugyanis csak egy szolid szöveges link hívta fel figyelmünket, hogy ismerősünk a Like gombra kattintott, ma már teljes értékű megosztásként (cím lead thumbnail kép) jelennek meg hírfolyamunkban a “lájkolt” cikkek, videók, weboldalak.

A minap bejelentett Send gomb további finomítást jelent, ugyanis jóval célzottabb megosztást tesz lehetővé. Lényege, hogy ha rákattintunk, megadhatjuk, hogy mely ismerőseinknek szeretnénk elküldeni az adott cikket – sőt, külső e-mail címre is postázhatjuk. (Küldés e-mailben gomb amúgy a legtöbb helyen kint van “gyárilag”, a Facebook talán ezt is nyugdíjazná.)

A Send gomb igazi haszna akkor mutatkozik meg, ha használjuk a tavaly októberben átalakított Groups, azaz Csoportok rendszert. Ha szépen beskatulyáztuk az ismerőseinket, akkor a csoportnév megadásával egyszerűen szűkíthetjük, kiknek is szeretnénk megmutatni az adott tartalmat. Így kiküszöbölhető, hogy unalmas haditechnikai írásokkal terheljük a családtagok hírfolyamát, stb.

A Facebook hivatalos blogján közzétett bejelentés szerint az 50 legnagyobb szájt már be is fűzte oldalaiba a Send gombot. Ti is élőben tesztelhetitek hasznosságát például a Washington Post vagy a Wall Street Journal cikkein. Pár kérdés még tisztázásra szorul, gondolok itt főleg adatvédelmi aggályokra, úgyhogy vélhetően hallunk még a közeljövőben ezt-azt az új funkcióról. Addig is, érdekel bennünket a ti véleményetek is. Értelmes az újítás, vagy menjenek, ahova gondoljátok?



Szerző

tech.hu



Scroll to Top