Vonós négyest ad ki a Yamaha

2010. 04. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Nos, a cím kicsit becsapós lehet, hiszen nem vonóson játszó négy zenészről van szó, hanem a Yamaha által kínált vadiúj digitális hangszerekről, a hegedűtől kezdve, a csellón keresztül, egészen a brácsáig. S, mindez szülinapi ajándékként.

A hangszerek a gyártó 50. születésnapjának alkalmából készültek, és természetesen az ajándékot nem úgy kell érteni, hogy ha odamegyünk a „bulira”, a kezünkbe nyomják majd ezeket a szemet gyönyörködtető darabokat. Sajnos! Pedig egy csellóért beugranék egy pohárka valamire és egy szelet tortára, ugyanis szerintem a világ egyik legszebb hangú zenei eszköze a cselló.

Ráadásul a Yamaha szerint az új hangszerek eddig nem hallott tisztasággal szólnak és szinte lehetetlenség különbséget tenni az „analóg” és a digi változat zengésében. Mindez köszönhető a nemrégiben kidolgozott State Of The Art digitális technológiának, mely 24 kiváló minőségű hanghatást is kínál a virtuózok számára. További előnye a hangszereknek, hogy egy kis csatlakoztatható modul és egy professzionális fejhallgató segítségével teljesen hangtalanul is lehet rajta játszani, nehogy gyakorlásunkkal zavarjuk a körülöttünk élőket.

S, hogy mit találunk még a vonósokban? Beépített precíziós hangolót, metronómot, és egy vezérlődobozkát, mellyel számítógép nélkül rögzíthetjük az általunk játszott melódiákat, illetve effektezhetünk is. Természetesen mindennek megvan az ára is, ugyanis nem kevesebb, mint 600 és 1150 dollárt kell kiadnunk attól függően, hogy hegedülni szeretnénk, vagy selymes basszust tolni a gordonka, vagy brácsa segítségével, melyek design szempontjából sem utolsók.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top