A világ legkisebb projektora

2011. 02. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A miniatürizálási láz nem múlt még el, sőt. A kutatók sorra valósítják meg a sci-fikben látott ötleteket, most épp egy olyan miniprojektorról adtak hírt, ami tűrhető képminőséget biztosít, pedig kevesebb mint egy centis.

Hatszor hat milliméter. Mindössze ekkora az új rekordméretű projektor. A készülék összesen 45 piros, zöld és kék színű mikrolencsét tartalmaz, ezek képeiből áll össze a kivetített, 800x480-as ábra.

A fényerő még mindig kritikus pont, a Fraunhofer Institute szakemberei által kreált miniprojektor 11 lument biztosít, ami elmarad a hasonló kategóriájú eszközökétől, a pico projektorok 15-öt tudnak jelenleg.

Ugyanakkor azt is jelezték, hogy ha növelnék a kütyü méretét a picók szintjére, a találmányuk 90 lument is biztosítani tudna, amivel már nem lenne szükség sötét barlangok mélyére szervezett prezentációkra, hogy valamit látni is lehessen a képéből.

A készítők azért elismerik, hogy van még mit csiszolni a projektoron, és dolgoznak is a további tökéletesítésen. Úgyhogy azért lélekben mindenki kezdjen felkészülni, hogy a jövőben megugorhat a miniprojektorral turbózott okostelefonok és tabletek száma, a gyártó ugyanis ilyen téren látná szívesen a kis aranyost.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top