A vonalkód halála!

2010. 03. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A vonalkód szinte már civilizációnk része! Láttuk már logókban, tetoválásként és természetesen minden nap a boltok polcain. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha csak bepakolnánk a bevásárlókocsiba, ami kell, utána pedig szépen kisétálunk a boltból a kocsinkhoz és közben a bankszámlánkról már ki is fizettük a vásárlást. Ez most már lehetséges.

Az RFID technológia (Radio Frequency IDentification) már nem új, csak épp nem olcsó a tömeghasználathoz. Eddig valamilyen műanyag hordozóra kellett felvinni azt a kis passzív (vagyis saját energiát nem igénylő) áramkört, ami a számunkra, illetve az RFID olvasó számára hasznos információt tartalmazza.

Így fél dollárra tudták leszorítani az RFID csipek árát, ami nagyon sok, ha az vesszük, hogy a gyufán is van vonalkód, amit ha RFID azonosítóra cserélnénk, „némileg” megdrágítaná a tűzgyújtást a kandallóban. A dél-koreai Sunchon és a texasi Rice egyetem kutatói azonban nanocsövekből nyomtatható RFID címkét készítettek, amit bármire (akár egyenesen a termék dobozára) is ki lehet nyomtatni.

A költségek már most lezuhantak az eddigi 50 centről háromra, ami rövid időn belül még lejjebb mehet. Így viszont meggyorsulhat a vásárlás, vámolás, rakodás és gyakorlatilag az egész logisztika a világon, ami hosszútávon (reméljük) komoly költségcsökkenést eredményez.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top