Annyi a Megauploadnak

2012. 01. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Elérhetetlen a Megaupload.com. A népszerű fájlmegosztó oldal régóta szálka volt a kiadók és jogvédő-jogkezelő szervezetek szemében, a jelek szerint sikerült elbánni vele. Az alapítókat őrizetbe vették, szerzői joggal kapcsolatos bűncselekmények és pénzmosás vádjával indítanak ellenük eljárást.

Az oldalt életre keltő Kim Dotcom és Mathias Ortmann kezén az új-zélandi Aucklandben csattant a bilincs. Rajtuk kívül még több személyt és céget is vádolnak a szövetségiek, egyúttal 18 doménnevet blokkolnak az üggyel kapcsolatban. Köztük van a Megavideo.com és a hongkongi székhelyű Megaupload többi oldala is.

Az oldalt működtetők a hatóságok szerint 500 millió dolláros bevételkiesést okoztak a kiadóknak működésükkel. Ezzel egyidejőleg 175 milliós bevételre tettek szert a különféle kalózmásolatok terjesztésével, így bűnszervezetként vádolják őket, szerzői jogi bűncselekményekkel és pénzmosással.

A hatóságok “Mega összeesküvés" néven emlegetik az ügyet hivatalos közleményükben, hozzátéve, hogy Ez alapján akár jópár év börtön is kinézhet az üzemeltetőknek, a kiszabható maximum ugyanis 20 év. Kérdés persze, hogy sikerül-e ennyit a nyakukba sózni, ahogy az is bizonytalan, mi lesz a sorsa a többi filehosting oldalnak, a Rapidshare-nek, Mediafire-nek és társaiknak.

Az Anonymus hackercsoport már reagált, hivatalos Twitter feedjükön jelezték, nem feledkeznek meg a Megauploadról és már támadásokat is indítottak többek között az FBI honlapja ellen.

 



Szerző

tech.hu



Scroll to Top