Bivalyerős mobil processzorok

2011. 02. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Arról már 1-2 éve biztos lehet hallani, hogy a mobil eszközök vagy akár csak a mobiltelefonok is a PC-k képességeinek kapuit döngetik. Erre ékes példa a Snapdragon új szériája.

Legyünk őszinték, igazából nem volt alaptalan az iménti feltételezés, mert ez egy hihetetlenül gyorsan fejlődő iparág. Ez betudható a piacon lévő versenynek, vagy az egyre nagyobb igényeknek is akár, de a lényeg az, hogy hihetelen mértékben jön fel a kütyüknek mind hardver, mind szoftver része.

Na de nézzük az új Qualcomm CPU-kat, amik - félreértés ne essék - még csak valahol a bejelentés és a piacra dobás között lézengenek. Az új széria valahol a 2.5 GHz-es órajel körül mozog majd és kapható lesz egy, kettő (és most kapaszkodj) négy magos verzióban is, ami szép nagy ugrást képvisel a mostani telefonokhoz képest. Az egymagos procik dominálnak a mostani tefonokban, de ha a nagy elitet vesszük, példának okáért a Mükgór által nemrég bemutatott Galaxy S 2 is két magos, 1 GHz-s szerkezettel rendelkezik.

Mielőtt hátrányként rónánk fel az új szériának, hogy ilyen nagy teljesítmény mellett biztos majd annyit fogyaszt, hogy közvetlenül a helyi hőerőműre kell kötni a mobiltöltőnket, várjunk egy pillanatot. Azt kell hogy mondjam, ez nem lesz probléma, hiszen a 28 nm-es gyártásnak köszönhetően lényegesen kevesebbet fog fogyasztani, mint jó néhány mostani társa.

Továbbá még extrákat is kapunk majd, hiszen az új Snapdragon rendszer tartalmazni fog Bluetooth, GPS, Wifi és NFC vezérlést, valamint FM rádió és 3D-s videó vagy kép felvételét és lejátszását is (nekem ez utóbbi a személyes kedvencem). És a végére jöjjön két meggyőző adat a gyártótól, mégpedig hogy az új mobil procikban a fogyasztás csökkenése mintegy 65%, ezzel szemben a teljesítmény növekedése pedig egy laza 150%-os lesz majd.

A hírek szerint néhány tesztpéldány már próbálgatható lesz ez év második felében, míg a piacra dobást 2012-re tervezik. Nem tudom, ki hogy van vele és mennyire sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket, de én nagyon várom azokat a mobilokat, amikben ezek a szívek dobognak.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top