Digitális, letölthető kiállítás

2011. 04. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Egy David Hockney nevű brit festőművész érintőképernyőre és festő alkalmazásra cserélte a vásznat és az ecsetet. Digitális festményeiből egy dán múzeumban nyílt tárlat, ahol minden művet iPaden és iPod Touchon állítanak ki. A vendégek némelyik alkotást le is tölthetik okostelefonjukra.

Furcsa hibridje ez egy modern művészeti kiállításnak és valami fiatalos geek rendezvénynek, annyi szent. A Dániában található Louisiana Museum Of Modern Art nevű intézménynek már a neve is azt sugallja, hogy vevő az olyan friss, formabontó ötletekre, mint amilyen a napokban megnyitott Hockney-kiállítás.

Az angol úriember 2008-ban gondolt egyet és ecsetjeit félretolva iPhone-ján kezdett festegetni a Brushes nevű alkalmazással. Annyira megtetszett neki az új technika, hogy azóta hagyományos művei mellett folyamatosan készülnek a képei iPhone-on, iPod Touchon és persze időközben már iPaden is.

A dán múzeum elsötétített helyiségekben állított ki 20 darab iPod Touchot és 20 darab iPadet, melyeken folyamatosan cserélődnek majd a Hockney-művek. A látogatók így a többszáz alkotásra rúgó életmű jelentős részét láthatják. További bónusz, hogy az app Playback funkciója révén némelyik kép esetében a készítés folyamata is visszanézhető lesz.

Sőt, hogy még interaktívabb legyen az egész, egy kis érdekességet is csempésztek bele. A kiállítás egyes plakátjain, szórólapjain el lehet majd csípni QR kódokat. Ha a látogatók okostelefonjukkal beszkennelik ezeket, akkor hozzáférhetnek egy Hockney-“festményhez” és letölthetik azt saját készülékükre. A nemes célra a brit művész 5 képet ajánlott fel.

A képekkel kapcsolatban inkább nem bocsátkoznék értékelésbe, mindenesetre Hockney munkásságát közelebbről is megismerhetitek, ha szétnéztek a honlapján, illetve a múzeum oldalán is láthattok belőlük párat. Az alábbi videó pedig egy korábbi kiállításán készült, ahol szintén iPadeket állítottak ki.

##240755##



Szerző

tech.hu



Scroll to Top