Ezért fogod imádni a matekot!

2010. 04. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Igen! Igen! Igen! Erről beszélünk kedves tech.hu olvasó. Amikor egy zseniális spanyol animációs cégecske valami olyat alkot, amiből keveset láthatunk a világban. Gyönyörű megfejtése a matematika és a természet kapcsolatának. Emiatt talán még én is megszeretem a matekot!

Na azt azért nem hinném. Mindenesetre szeretem az olyan embereket, akik le tudják fordítani az élet bonyolult dolgait egyszerű konyhanyelvre. Dan Brown sokcsillió dollárt keresett ezekkel a hívószavakkal: Fibonacci, Aranymetszés stb (na jó, mondjuk ő azért tett ezen dolgok köré egy közepes minőségű történetet). És most itt van Cristóbal Vila, aki szépségesengyönyörűséges animációjával beavat ezen csodákba. Én már vagy hússzor megnéztem, de még mindig ne tudok betelni vele.

Gyönyörű, egyszerű, zseniális. Olyan dolgok ezek, amikről mindnyájan hallottunk már, sőt sokan (nagyon sokan) olvastunk is róluk, de így összeszedve, szépen tálalva igazi élmény ez a videó, még akkor is ha pici művészi csalás van a dologban.

Az aranymetszés vonal ugyanis nem egyezik sajnos a csigaházak vonalával, mint ahogy azt a videó mutatja, de Cristóbal Vila bevallása szerint lusta volt kijavítani, ráadásul a neten fellelhető keresési találatok zöme is ezt sugallja, helytelenül. Ez azonban semmit sem von le a videó értékéből, és én most már szeretem a matematikát, elméletben. De ott nagyon!



Szerző

tech.hu



Scroll to Top