Hírdömping a Facebookon

2011. 02. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Rövidesen még több megosztott tartalom tárulhat a facebookozók szeme elé, köszönhetően a Like gomb felturbózásának, a Share gomb pedig úton van a süllyesztő felé. Hasznos újítás vagy felesleges bosszantás? [SZAVAZÁS]

Eddig, ha valaki rákattintott a Like gombra, egy viszonylag szolid szöveges üzenet jelent meg az ismerősei hírfolyamában, ami fölött igen könnyű volt elsiklani. Ezentúl viszont már-már teljes értékű megosztásokat lehet produkálni a gombocskával, a “lájkolt” cikkek indexképpel, címmel, szöveggel bukkanak fel a megosztásaink között. Ezzel a Like nagyjából átvette a Share összes hasznos funkcióját. Utóbbit is támogatják még a jövőben, de nem fejlesztik tovább, illetve immár a Like gombot tartják elsődleges megoldásnak a tartalmak Facebookon való megosztására.

A Facebook mostanában nem sok örömteli fejlesztéssel kedveskedett a külsős cégeknek, ügynökségeknek. A Page megújulásának részeként bevezették, hogy népszerű Top News (Főbb események) fülön a Page-ek bejegyzései, fotói és megosztásai csak azoknál a felhasználóknál jelennek meg, akik egyébként rendszeresen figyelemmel kísérik az adott oldal munkásságát és sűrűn lépnek interakcióba vele. Így a manapság már elengedhetetlenül fontos(nak tartott) vállalati Facebook-oldalak elvileg kevesebb emberhez tudják eljuttatni üzenetüket/termékeiket. (Ha a felhasználó kotorászik picit a beállításokban, orvosolhatja a problémát.)

A megújult Like gomb viszont éppen azt a szerepet töltené be, hogy növelje a közösségi oldalról a tartalomszolgáltatókhoz áramló forgalmat. A főcímmel, thumbnaillel “behúzott” cikket könnyebb észrevenni, mint a sima, szöveges linket, így valóban nőhet a Facebook felől érkező kattintások száma az így megosztott cikkeken, oldalakon. Ugyanakkor nem kizárt, hogy mivel a “lájkolás” ténye jóval hangsúlyosabban jelenik meg hírfolyamunkban, kicsit óvatosabban bánunk majd vele, és nem kattintunk annyit, mint eddig.

Az is kérdéses, hogy mennyire zavarja majd a facebookozókat a növekvő “zaj”, a számukra nem feltétlenül érdekes hírek, cikkek növekvő mennyisége a hírfolyamban. (Bár ha ezzel probléma lesz, azt vélhetően könnyen el lehet majd simítani egy újabb szűrési opcióval, amivel két kattintással minden Like gomb által generált megosztást eltüntethetünk...)

Nektek mi a véleményetek az újításról? Teleszemeteli majd a newsfeedet, vagy hasznos okosság, amire nagy szükség van? Online szavazófülkénkben maerre keressük a választ.

##szavazas_5##



Szerző

tech.hu



Scroll to Top