Jetpackkel a Grand Canyon fölött

2011. 04. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Az egyik legéletképesebbnek tűnő jetpack prototípus hamarosan meghódítja Amerika egét is, a helyenként kilométeres mélységű Grand Canyont repülik majd át vele. A “sofőr” nagyon tapasztalt, bár egyszer két földrész között az óceánba zuhant...

A svájci születésű Yves “Jetman” Rossy kitartóan ostromolja az eget saját tervezésű masinájával. A szokatlan hobbija révén világhírűvé vált úriember volt az első, aki jetpackkel repülte át a La Manche csatornát. A 2008-as bravúr után az Alpok fölött is átsuhant képregényekbe illő járgányával, majd Gibraltárnál megkísérelte az átkelést két földrész között.

Ebben megint csak ő lett volna az első a világon, de hamar kiderült, hogy a jetpack még nem bírja az időjárás viszontagságait. Az erős szél és a felhőzet miatt Rossy a tengerben landolt, ahonnan helikopterrel mentették ki. A kudarc nem szegte kedvét, azóta további “küldetéseket” hajtott végre, most pedig készen áll, hogy újabb rekorddal hizlalja eredménylistáját.

A célpont ezúttal az USA egyik legszebb természeti csodája, a Grand Canyon lesz. A néhol másfél mérföld körüli mélységű szurdok fölött sem repült még át senki jetpackkel, Rossy lehet tehát az első. A kísérlet során a Jetman egy repülőből ugrik majd ki, hogy átrobogjon a sziklák fölött.

Fotók: Jetman.com

A házi tervezésű jetpack szárnyfesztávja közel 2 méteres. A szénszálas pakkot négy motor hajtja és tökéletesen illeszkedik Rossy hátához – a kormányzásban ugyanis a “sofőr” teste is szerepet játszik. A tempója nem rossz, a La Manche csatorna átszelésekor megközelítette, az Alpok fölött pedig át is lépte a 300 km/h-s csúcssebességet. Ami a biztonságot illeti, arról légzsák helyett beépített ejtőernyő gondoskodik.

A nagy attrakcióra május 6-án kerül majd sor. Az eredményről természetesen beszámolunk majd, addig is alant megcsodálható, milyen a kilátás a magasban, egy jetpackkel a hátadon.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top