Minden tizedik baleset okozója..

2012. 07. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Az Allianz Technológia Központ (AZT) legutóbbi, balesetekkel foglalkozó tanulmánya szerint az emberek vezetés közben gyakran nem odaillő, hétköznapi teendőiket is elvégzik,

 

Az Allianz Technológia Központ (AZT) legutóbbi, balesetekkel foglalkozó tanulmánya szerint az emberek vezetés közben gyakran nem odaillő, hétköznapi teendőiket is elvégzik, például borotválkoznak vagy sminkelnek a kormány mögött. Az autóvezetők figyelmének elterelődése minden tizedik esetben komoly mértékben hozzájárul a közlekedési balesetek bekövetkeztéhei.

Az autóban való szépítkezés mértéke sokszor messze túllépi a rúzs vagy a villanyborotva használatát. A szakértők az autóvezetők különböző tevékenységeinek széles skálájára derítettek fényt: ékszereket vagy órát csatolnak fel; rendezik a ruházatukat; igazgatják a frizurájukat; ellenőrzik a fogaikat; körmöt ápolnak; szemüveget cserélnek; napvédő krémet kennek fel; orvosságot vesznek be; fel-, vagy leveszik a nyakkendőjüket; kényelmesebb cipőt váltanak. Különösen munkába menet hajlamosak a vezetők testük ápolásával foglalkozni.

Sok ember alábecsüli, hogy a visszapillantó-, vagy sminktükörbe vetett gyors pillantások ténylegesen mennyire veszélyesek. A balesetekkel foglakozó kutatók megállapították, hogy egy ilyen pillantás akár több másodpercig is eltarthat. A sminkelés időtartamának nagy részében az autóvezetők nem az utat figyelik, amint ezt az Egyesült Államokban elvégzett kutatás (100 autós vizsgálat) kimutatta.

A visszapillantó tükörbe vetett pillantást sem mindig biztonsági megfontolások vezérlik, hanem a mögöttünk közlekedő emberek megfigyelésének szándéka. Ha a vezetők nem elégednek meg csupán a mögöttük jövők távolságának felmérésével, akkor az ilyen pillantások sokkal tovább is tarthatnak, mint gondolnánk, ami szintén a figyelem elterelődéséhez vezet.

A megkérdezettek 27 százaléka elismerte, hogy autóvezetés közben időnként valóban foglalkozik a következő dolgok egyikével, vagy akár többel is: „szépítkezés”, „borotválkozás”, „átöltözés”, „körömápolás”, „ékszer vagy óra fel-, illetve levétele”. Azon autóvezetők aránya, akik menet közben átöltöznek, azaz fel-, vagy levesznek egyes ruhadarabokat különösen magas, eléri a 20 százalékot.

 



Szerző

tech.hu



Scroll to Top