Játékon gyakoroltak a terroristák?

2011. 01. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Tulajdonképpen meg sem kell lepődni, akár számítani is lehetett volna rá: szakértők egyértelmű kapcsolatot gyanítanak a Call Of Duty: Modern Warfare 2 és a moszkvai repülőtéren történt robbantás között.

A hétfői tragédiában 35 ember vesztette életét és jóval 100 fölött volt a sebesültek száma. A robbanást öngyilkos merénylő okozta, a nyomozás ennek kapcsán még zajlik, egyelőre nem tudni, kiknek a számlájára írható a szörnyű tett. Az orosz sajtó azonban egy bűnbakot máris talált, méghozzá a Modern Warfare 2 képében.

A Call Of Duty sorozat 2009 végén megjelent része már kiadásakor hatalmas indulatokat gerjesztett a No Russian című pályával, itt ugyanis a játékos a rosszfiúk oldalán nyomul. A sztori szerint egy szélsőséges orosz terrorszervezetbe épül be, amely éppen egy orosz repülőtéren visz végbe igen durva vérengzést, ahol civileket kell puskavégre kapni.

Egy amerikai terrorelhárítási szakértő, bizonyos Walid Phares szerint elképzelhető, hogy a támadókat a játék inspirálta, vagy legalábbis segítette a tervük végrehajtásában. A Future Terrorism Project vezetője a Russia Todaynek azt nyilatkozta, könnyen elképzelhető, hogy a világ terroristacsoportjai egy lehetséges tréningeszköznek tekintik ezeket a rendkívül élethű játékokat, egy módnak a gyakorlásra.

##234471##

Kicsit nehezemre esik elképzelni, ahogy mindenféle barlangokban rejtőző terroristák játékokon készülnek fel a bevetésekre, miközben a bázisukon az egy négyzetméterre eső AK-47-esek száma igen magas lehet. Ugyanakkor abban igazat kell adnunk a szakértőnek, hogy harci bevetések szimulálására alkalmasak ezek a játékok. 2007-ben például 300 rendőrt küldtek egy háromnapos Counter Strike versenyre Kínában (!), hogy ezzel is élesítsék antiterrorista reflexeiket. Az is köztudott, hogy az amerikai erők is használtak fps-eket kiképzésük során az iraki, afganisztáni bevetések előtt.

A játékot kiadó Activision egyelőre nem kommentálta a felvetéseket - nem lennék most a kommunikációs részleg helyében, az tuti. Ez az ügy nem bagatellizálható el, úgyhogy kifejezetten kíváncsi vagyok, mivel állnak majd elő termékük védelmében.

Persze a ti véleményetek is érdekel bennünket, ezt kifejthetitek kommentben, vagy szavazhattok is.

##szavazas_2##



Szerző

tech.hu



Scroll to Top