Öt környezetbarát pendrive

2011. 02. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A pendrive ma már szó szerint bármilyen formában és méretben felbukkanhat, készülhet acélból vagy betonból éppúgy, mint üvegből vagy hagyományos műanyagból. Ezúttal a leginkább környezetbarát típusok közül válogattunk.

A legalapvetőbb verzió a szimpla faházas pendrive. A képen látható modell igyekszik egyszerű, de elegáns vonalvezetéssel megnyerni a környezettudatos kockák szívét. Háromféle színben kapható, a barna, a sárga és a cseresznye különböző árnyalataiban pompázhat. A kapacitás terén is van választék, hat modell (64MB, 128MB, 256MB, 512MB, 1GB, 2GB) közül lehet választani. Innen beszerezhető, árat valamiért nem írnak, telefonon kell érdeklődni.

A holland OOOMS Design USB kulcsai is fából készültek, de itt még erősebb a kötődés a természettel. A készítők szépen kimennek az erdőbe, kis ágacskákat gyűjtenek, amelyekből aztán kézzel készítik el a képen látható pendrive-okat. 1-8 GB-os méretben gyártják őket, kérésre egyedi mintát vésnek a fadarabkákba, bár ehhez minimum 50 darabot kell rendelni. Az 1 gigás 39 euró, a 8 gigás modellért 55-öt kérnek el.

A Woody Bamboo készítői azt a nemes feladatot vállalták magukra, hogy termékükben az ősi, egzotikus, keleties hatásokat ötvözik a modern, technokrata dizájnnal - legalábbis a promószövegben ez olvasható. Ennek jegyében gyorsan növő és persze 100%-ig újrahasznosítható bambuszból készítették a kicsikét. Csinos bambuszdobozkával is beszerezhető, a legkisebb modell kapacitása 512 MB, a legnagyobbra 8 gigányi adat fér. Külön rendelésre azt gravíroznak bele, amit a vásárló kér, bár ehhez igen nagy mennyiségben kell rendelni, céges repiajándéknak ideális lehet.

A fenti modellek megújuló forrásból készültek, viszont nem a legolcsóbbak a piacon. Az orosz Art Lebedev Studio azonban kiötlött egy koncepciót, ami olcsó és környezetbarát is: kartonból készítik el az adathordozót. A Flashkus névre keresztelt okosság a perforáció mentén letéphető, a legnagyobb méretű verziója 16 GB-os. A tetejére még írni vagy rajzolni is lehet. Kereskedelmi forgalomban egyelőre nem kapható.

Aki úgy érzi, hogy megújuló forrás ide vagy oda, nem hajlandó fákat beáldozni néhány pendrive kedvéért, annak az INF Import kütyüjét ajánljuk, ami újrahasznosított újságpapírból készült. Ennek a tartóssága a fentebb bemutatott kartonverzióhoz hasonlóan megkérdőjelezhető, ugyanakkor alighanem ez összeállításunk "legzöldebb" darabja. Itt már tényleg nincs semmi csicsa, egyféle színben gyártják, a mérete pedig 512 MB és 16 GB között változhat.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top